Wilsonova bolest Ovo je urođena bolest

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Wilsonova bolest je urođena bolest. Nasljeđuje se autosomno recesivno. Karakterizira ga poremećaj metabolizma bakra, tako da se velike toksične količine ovog elementa smjeste u tkiva poput mozga, jetre i očne jabučice.

Bakar koji nije vezan za protein celuroplastina počinje biti prisutan u krvotoku u dobi od pet godina. To uzrokuje hemolizu i druge patološke promjene u tkivima u krvi. Vidljivo je povećanje izlučivanja bakra i urina.

Simptomi Wilsonove bolesti

Wilsonova bolest može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Glavni simptom je akutni ili kronični zatajenje jetre. Promjene u ponašanju ili čak i potpunu psihozu su daljnji rani simptomi.

Wilsonova bolest može se podsjećati na Parkinsonovu bolest. U diferencijalnoj dijagnozi trebalo bi se pronaći Kayser-Fleischer prstenovi i odrediti povećanje koncentracije bakra u jetri.

Liječenje Wilsonove bolesti

U Wilsonovoj bolesti daju se bakreni kelatirajući spojevi, npr. D-penicilamin . To ima značajan utjecaj na smanjenje simptoma bolesti. Tečaj gripe hepatitisa često se smatra da je hepatitis transplantacija.
Monika Kozak

– Patologija “, Robbins, ur. Urban & Partner, Wrocław.
– Pediatrics ‘, B. Górnicki, B. Dębiec, ed. PZWL, Varšava.

READ  Refluksna bolest jednjaka
Lucija Pretić
About Lucija Pretić 636 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*