LJEPOTA

Sindrom zapešća

Sindrom zglobnog karpalnog tunela je bolest koja pripada grupi takozvanih “krvnih žila”. kompresijske neuropatije srednjeg živca. To je uzrokovano previše ograničenim prostorom zglobnog kanala, što uzrokuje simptome pritiska na živac u njemu.

Središnji živac potječe iz humerusnog plexusa, prolazi kroz lakat, a zatim između glava reverzibilnog orbitalnog mišića (također na ovoj nadmorskoj visini često dolazi do kompresijskih sindroma središnjeg živca). Nakon prolaska kroz zglobni kanal, podijeljen je u tzv. … dlanove podijeljene prstima. Kompresija na živac također se rijetko može pojaviti na razini lakta.

Sindrom sekundarnog karpalnog tunela

Sindrom zglobnog karpalnog tunela može biti izoliran, ali često je povezan s drugim uvjetima, osobito reumatskim (npr. Astma, reumatizam, itd.). javlja se kod reumatoidnog artritisa, sistemske skleroze, upale mišića, artritisa, reumatske polimijalgije, mukopolisaharida, uretanskog poda ili hondrocikoze).

U nekim endokrinološkim bolestima, opaženi su simptomi sindroma karpalnog tunela, posebno kod dijabetesa, hipotireoze ili akromegalije. Pored toga, sindrom karpalnog tunela mogu se pojaviti infektivne bolesti (npr. Tuberkuloza), profesionalne bolesti ili ozljede, pa čak i prijelomi i upale kostiju, škrobova, trudnoće i malformacija.

Uzroci sindroma karpalnog tunela

Mnoge bolesti uzrokuju kompresijske simptome srednjeg živca u mehanizmu smanjenja uskog prostora kroz koji prolaze živčana vlakna. To je zbog oticanja unutar samoga živca, što povećava volumen u uskom kanalu, a pritisak može uzrokovati i susjedne strukture (kongenitalne lezije, upalne granule, tumori, fibroza, hematomi, edemi).

Prešani središnji živac se postupno oštećuje, manje poremećaje dovode do funkcionalnih abnormalnosti, većih – do trajnog oštećenja živčanih vlakana. Razvija se ishemija, što dovodi do oticanja, oštećenja mijelinskog omotača i aksona, te segmentnog gubitka mijelina.

Simptomi sindroma karpalnog tunela

Sindrom zglobnog karpalnog tunela manifestira se osjetilni poremećaji, kao što je trncija, ukočenost i parestezija, na području inerviranjem srednjeg živca, tj. Na površini palca palca, kažiprsta i srednjeg prsta, a na bočnoj površini srčanog prsta ,

Značajan dio pacijenata pati od osjetilnih poremećaja noću. Povećani simptomi parestezije uočeni su tijekom slobodnog savijanja u zglobu (ovo se naziva pozitivnim Phalen testom). Osim toga, mišići odgovorni za pokretljivost palca oslabljeni su i postupno nestaju.

Prepoznavanje sindroma karpalnog tunela

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela temelji se na kliničkim simptomima i promatrana tijekom ispitivanja bolesnika, a potvrđena je i pozitivnim rezultatom ispitivanja električne neuroduktivnosti (electron-neurography) i bioelektrične funkcije mišića (elektromiografija). Dijagnoza se može pomagati ultrazvukom ili magnetskom rezonancijom, u kojoj se promatraju patološke strukture u zglobnom kanalu.

Korijenski sindromi, vaskulitis u zglobnom kanalu i algodistrofija treba uzeti u obzir pri razlikovanju sindroma karpalnog tunela. Važno je zapamtiti o suživotu osnovnih bolesti u mnogim bolesnicima kako ne bi zanemarili prisustvo entiteta sistemskog oboljenja, što je važniji problem i manifestira se u sindromu karpalnog tunela.

Liječenje sindroma karpalnog tunela

Lokalne injekcije glukokortikosteroida koriste se za liječenje kompresivne neuropatije srednjeg živca. Oni ublažavaju klinički tijek bolesti, ali ne spriječavaju pojavu sindroma karpalnog tunela (ponekad čak i to mogu pogodovati), a također pridonose češćim oštećenjem ili lomljanjem tetiva bendova.

Glukokortikosteroidni pripravci također se primjenjuju oralno, ali kada je uzrok bolesti očito upalni i neinfektivni. Korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova nema dobre terapeutske učinke, stoga njihova kronična primjena nije preporučljiva u bolesnika s sindromom karpalnog tunela.

Neučinkovitost konzervativnog liječenja znak je za kirurški zahvat koji se sastoji od kirurškog uklanjanja struktura koje uzrokuju pritisak na središnji živac. Poboljšanje nakon operacije ovisi o tome koliko su živčana vlakna oštećena i jesu li druge bolesti koegzistiraju. Učestalost recidiva ovisi o osnovnoj bolesti.
Mariusz Kłos

Komentari Sindrom zglobnog karpalnog tunela

Ivusia59 | 2013-03-23 00:27

Prije svega, moram priznati da nisam liječnik, ali znam kako se nositi s sindromom karpalnog tunela. Teretana je prilično prazna, osim ako vježbate svoje noge uglavnom bez uključivanja vaših ruku. Kada počnem osjećati bol u zapešću, kupujem zagrijani dio u apoteku (oko 0,5 mlrd. PLN). 2zł), izrežem pojas cca. 3 cm po 5 cm i ljepim ga na zglob. Nakon dva dana zaboravljam na bol. Razgovarao sam s liječnikom za rehabilitaciju o onome što misli o ortopediji. Ona me je jako obeshrabrila, jer mišići moraju raditi. Ne želim raditi ovu krišku i pitala sam jesam li mogla upotrijebiti taj dio. Rekla je da je i snimila neke tretmane za ovu bolest, ali još uvijek čekam rehabilitaciju.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *