LJEPOTA

Progresivna nuklearna infekcija

Progresivna supranuklearna paraliza, ili Steele, Richardson i Olszewski sindrom, je degenerativna bolest mozga s brzim progresijom simptoma Parkinsonovog sindroma i nedostatkom odgovora na liječenje preparatima koji sadrže levodopa.

Progresivna supranuklearna paraliza nije uobičajena bolest, ona se uglavnom odnosi na osobe starije od pet desetljeća. Razlozi nepravilnosti nisu objašnjeni.

Promjene u tkivima uglavnom se odnose na subkortikalne strukture jezgre i moždane stanice, a naslage pronađene u mozgu sadrže tau protein, stoga ta bolest pripada grupi takozvanih “mikroorganizama”. Komisiji pomaže Stalni odbor za prehrambeni lanac i zdravlje životinja. Poznati su i genetski oblici bolesti u obitelji.

Simptomi progresivne supra-nuklearne paralize

Početni simptomi progresivne supranuklearne paralize uključuju posturalnu nestabilnost i česte pada, kao i poremećaje u pokretljivosti očne jabučice, parkinsonizam (u obliku krutosti i usporavanja) i pseudoopulmonarni sindrom (karakterizirani poremećajima govora, gutanja).

Pokret unutar očne jabučice je u početku oslabljen vertikalno (gore-dolje), a potom i u drugim smjerovima, sve dok mišići odgovorni za kretanje očnih kuglica u potpunosti nisu paralizirani. Pojavljuju se tzv. “Vruće točke”. oftalmoplegija supranuklearnih, tj. poremećaja u slobodnom kretanju (ovisno o volji) iu automatskim očnim jastucima.

Progresivna supra-nuklearna paraliza napreduje postupno, s poremećajima tijekom gutanja, razvojem simptoma povezanih s infekcijama i čestim padovima osoba koje pate od progresivne supra-nuklearne paralize.

Prepoznavanje progresivnog supra-nuklearnog šoka

Razvijeni su posebni dijagnostički kriteriji za progresivnu supranuklearnu paralizu kako bi se omogućila ispravna dijagnoza. Osnovne smjernice uključuju starost bolesnika (iznad 40 godina). napretka bolesti i simptoma supranuklearne oftalmoplazije opisane gore.

Ispunjavanje svih osnovnih pokazatelja, prisutnost najmanje tri dodatna kriterija i odsutnost isključujućih obilježja omogućuju uspostavljanje dijagnoze progresivne supra-nuklearne paralize.

Dodatni pokazatelji progresivne supranuklearne paralize su poremećaji posture (česte padove), usporavanje motora, poremećaji govora ili gutanja, ukočenost mišića (koja se prvenstveno manifestira prekomjernim izravnavanjem vrata ili prtljažnika) i takozvane “hiperaktivnosti” imunološkog sustava. sindrom frontalnog spola (koji se javlja u obliku apatije, usporenosti mišljenja, ponavljanja akcija, riječi ili rečenica).

Značajke koje isključuju progresivnu supranuklearnu paralizu su: cerebelarni simptomi, polineuropatija, rani Nietrzymanie moczu, fokalni senzorni poremećaji i dobar odgovor na liječenje levodopom.

U diferencijaciji progresivne supranuklearne paralize treba uzeti u obzir druge Parkinsonove sindrome, Parkinsonovu bolest, demenciju uz nazočnost takozvane “bolesti”. Lijeva tijela, sistemska atrofija, Creutzfeldt i Jakobova bolest (kravlje ludilo) i kardiovaskularni ili upalni parkinsonizam.

Liječenje progresivne supranuklearne paralize

Liječenje progresivne supranuklearne paralize je samo simptomatsko, a liječenje koje može dovesti do liječenja progresivne supranuklearne paralize nije poznato.

Važan aspekt je redovita rehabilitacija vježbi hodnji i govorne terapije, psihološke podrške, au slučaju poremećaja gutanja potrebno je davati odgovarajuću hranu ili se hraniti kroz probavni sustav ili izvesti perkutanu gastrostomiju.

Farmakološko liječenje progresivne supranuklearne paralize temelji se na pripravcima koji se primjenjuju u terapiji parkinsonovih sindroma: levodopa, amantadin, ropinirol, pramipeksol (nažalost, terapeutski učinak nakon uporabe tih lijekova nije zadovoljavajući).

Antidepresivni pripravci se koriste za liječenje pseudo-pusz sindroma i kvinolinski lijekovi se koriste za suzbijanje prekomjerne sekrecije sline.

Botulinum toksin se ubrizgava u mišiće simptomima njihove distonije (prisutnost kontrakcija neovisno o ljudskoj volji), posebno ako se radi o mišićima vrata i ekstremiteta.

Prognoza progresivne supranuklearne paralize

Tijek progresivne supranuklearne paralize je kroničan i progresivan, invalidnost se brzo razvija (pomoć druge osobe neophodna je u prosjeku nakon 3 godine od pojave bolesti). Ukupna imobilizacija bolesnika u krevetu događa se nakon oko 8 godina bolesti.

Prognoza u progresivnoj supranuklearnoj paralizi nije uspješna, prosječno razdoblje preživljavanja od dijagnoze progresivne supranuklearne paralize je u prosjeku 10 godina. Najčešći uzroci smrti su plućna embolija, upala pluća i infekcije mokraćnog sustava.

Osim toga, prognozu u progresivnoj supranuklearnoj paralizi pogoršava se komplikacija u obliku lomova i ozljeda nakon infolijacije, kao i glutularnom pneumonijom koja proizlazi iz disfagije.
Mariusz Kłos

– Interne bolesti “, Andrzej Szczeklik, praktična medicina, Krakow.
– Praktična neurologija “, Antoni Prusiński, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.

Komentari Progresivna nuklearna paraliza

Grażyna | 2013-04-25 21:35

Dobrodošli. Dijagnoza nam je već nekoliko mjeseci, iako se bolest odvija već nekoliko godina. Znamo za ovu bolest. Što više znam o tome, to više nemoćno osjećam. Nadam se da će s vremenom postojati načini ublažavanja simptoma.

Monika | 2013-06-26 21:23

Aniu, moj tata, bolestan je od pseudofobije. Kako se možete obratiti? Pozdravljam te. Monika .

Dominika | 2013-06-28 22:59

Moja majka je dijagnosticirana košticom 5 godina i svaki dan postoje velike razlike u njezinu funkcioniranju.

Monika | 2013-06-30 20:28

Moj otac ima veći distonični vrat i vrlo je bolan. Pitam vas jer više nemamo ideju za droge. Pozdravljam sve: puno snage i strpljenja!

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *