LJEPOTA

Prognoza bolesti Kawasaki Various

Kawasaki bolest je opći proces karakteriziran stvaranjem dilatacije i aneurizme unutar pluća, klinički se manifestira u koronarnim arterijama, a također razvija endokarditis, perikarditis i miokarditis. Promjene u srcu povezane su s opasnim komplikacijama koje su opasne za zdravlje ili život pacijenta.

Takvi se stanja pojavljuju u desetak posto pacijenata koji nisu liječeni – jer se pojavljuju aneurizme koronarnih arterija, kod pola pacijenata se lezije ne povlače i trajne, što može dovesti do ishemijske bolesti srca u budućnosti (još jedno ozbiljno stanje je moguće srčano tamponada, koja se ne liječi dovodi do smrti).

Rijetki klinički simptomi Kawasakijeve bolesti uključuju: funkcionalne poremećaje, bol i upalu zglobova, upalu pluća, meninga, želuca i crijeva. Osim toga, također se mogu pojaviti promjene u prednjoj vaskularnoj regiji oka koje se javljaju kod fotofobije.

Neki bolesnici imaju probleme s urinom i poremećajima središnjeg živčanog sustava kao što su febrilni konvulzije, nesanica, encefalopatija i morfološke promjene živčanog tkiva.

Dijagnoza Kawasaki bolesti

Posebni dijagnostički kriteriji, uzimajući u obzir klinički tijek Kawasakijeve bolesti, omogućuju dijagnozu. To uključuje: vrućicu koja traje najmanje 5 dana, razne osip bez stvaranja mjehura, konjunktivitis bez značajki eksudata, povećanje limfnih čvorova vrata maternice, promjene kože udova u obliku crvenila rukama i potplati (u početnoj fazi) i peeling epidermisa na vrhovima prsta (stupanj iscjeljivanja) i karakterističnih promjena unutar usne šupljine.

Sastanak najmanje 5 kriterija daje pravo na dijagnozu Kawasaki bolesti. Osim toga, abnormalnosti u laboratorijskim testovima mogu ukazivati na upalni proces u tijelu tijekom bolesti. To se posebno očituje ubrzanim taloženjem crvenih krvnih stanica (ESR) i povećanjem koncentracija proteina.

C-reaktivni, koji pripadaju takozvanom C-reaktivnom. akutne faze. Pored toga, povećani broj trombocita se nalazi u krvi, a neki pacijenti mogu imati protutijela usmjerena protiv vlastitih struktura tkiva.

Razlika uključuje prvenstveno stanja kao što je sindrom toksičkog šoka, sindrom Stevens i Johnson, artritis maloljetnika, reakcije poslije doziranja organizma na određene farmakološke pripravke i druge uvjete sa sličnim kliničkim znakovima.

Liječenje Kawasaki bolesti

U akutnom nastupu Kawasakijeve bolesti, liječenje se sastoji od minimiziranja upale u koronarnim arterijama kako bi se suzbili razvoj aneurizme, što je jedna od najopasnijih komplikacija uočenih tijekom bolesti. Osim toga, treba spriječiti trombozu unutar krvnih žila, što također može imati ozbiljne posljedice i ugroziti živote bolesnika.

Acetilsalicilna kiselina, imunoglobulin i metilprednizolon korišteni su iz farmakoloških pripravaka. Kronična terapija provodi se u bolesnika s aneurizmom u koronarnim arterijama; treba spriječiti trombozu, ishemiju i infarkt miokarda (primjenjuje se niska doza acetilsalicilne kiseline, ponekad klopidogrel, a kada se povećava aneurizma, koristi se heparin ili lijek iz skupine oralnih antikoagulanata).

Prognoza bolesti Kawasaki

Prognoza Kawasakijeve bolesti varira, u osnovi ovisi o prisutnosti i težini promjena u kardiovaskularnom sustavu. Gotovo sve smrti u ranoj fazi bolesti, također kod dojenčadi, povezane su s infarktom miokarda ili ruptura koronarnih arterija.

Međutim, u većini pacijenata prognoza za Kawasaki bolest je uspješna. Važno je rano dijagnosticirati bolest i intenzivno provoditi liječenje, što sprječava razvoj opasnih komplikacija koje značajno pogoršavaju prognozu.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *