LJEPOTA

Primarna neučinkovitost procesora jaja

Primarni sindromi insuficijencije jajnika uključuju: gonadnu disgenezu, nerazvijenu jajnika i preuranjeno prestanak funkcije jajnika.

Gonadalova disgeneza

Gonadalove disgeneze povezane su s genetskim poremećajima i uvjetovane su abnormalnim određivanjem ili spolnom diferencijacijom. Simptomi ovise uglavnom o nedostatku proizvodnje estrogena u disgenetskim gonadama. Bolesti se manifestiraju u primarnom odsustvu menstruacije, odsutnosti sekundarnih seksualnih značajki i pojave preostalih gonada, koje ne obavljaju svoju funkciju.

Pojava pacijenta karakterizira prisutnost ženskih osobina. Razlikuju se sljedeći oblici bolesti: čista disgezija gonada s kariotipom XX, čista disgezija gonada s kariotipom XY, miješanim oblikom i Turnerovim sindromom.

Čista disgezija karyotipskih gonada XX

Tipični klinički simptomi čiste gonadne disgeneze sa kariotipom XX su: normalni rast, odsutnost sekundarnih i tercijarnih spolnih značajki, primarni odsutnost menstruacije, u slikovnim studijama vezivno tkivo se opaža umjesto normalne pojave jajnika. Osim toga, ne postoje nedostaci tipični za Turnerov sindrom.

Ako se razviju tercijarne seksualne osobine ili je klitoris obrastao, to ukazuje na prisutnost hormonalnih tvari koje izlučuju tumor. Dijagnostički proces uzima u obzir kliničke simptome, laboratorijske testove hormonskog upravljanja, ultrazvučno snimanje i genetsko ispitivanje s procjenom pacijentovog kariotipa. Konačna dijagnoza temelji se na ocjeni sekcije jajnika u mikroskopu nakon pravilnog bojenja tkiva.

Čista disgeneza XY karyotipnih gonada

Klinički tijek čiste gonadne disgeneze sa kariotipom XY sličan je onoj čistog gonadnog disgeneze sa kariotipom XX. Povremeno se može pojaviti klitorijska hipertrofija, abnormalni rast kose i povišene razine testosterona u serumu. Ova vrsta disgeneze povezana je s većim rizikom od razvoja tumora na temelju promijenjenih organa. Liječenje se sastoji od kirurškog uklanjanja gonada, poželjno u drugom desetljeću života.

Mješovita gonadna disgeneza

U mješovitoj disgenezi postoji jedna abnormalno razvijena gonada s jedne strane i jezgru jajnika ili, rjeđe, jezgre s druge strane. Klinički simptomi uključuju primarni nedostatak menstruacije i nepotpuno razvijanje sekundarnih i tercijarnih seksualnih značajki s hipertrofijom klitorisa. Struktura tijela slična je Turnerovom timu. Liječenje ove vrste gonadne disgeneze sastoji se u odsijecanju jezgre i davanje hormonskih preparata.

Turnerov sindrom je genetski poremećaj povezan s abnormalnom strukturom jednog od X kromosoma ili njegovim odsutnosti. Klinički znakovi uključuju primarni odsutnost menstruacije, odsutnost ili niska učestalost stidne i aksilarne kose, te nerazvijenost mliječnih žlijezda.

U slikovnim studijama vezivno tkivo se nalazi na razini jajnika. Štoviše, obilježja tjelesne strukture mogu ukazivati na Turnerov sindrom: nisku visinu, abnormalnu strukturu prsnog koša i vrata, nedostatke zdjelice za uši, patološko postavljanje očiju. Osim toga, pronađeni su defekti bubrega, kostura i glavnih arterija. Liječenje Turnerovog sindroma temelji se na primjeni nestalih hormona (uključujući hormon rasta).

Nerazvijenost jajnika

Nerazvijenost jajnika ili hipoplazije jajnika je bolest nepoznatog uzroka. Pretpostavlja se da se oštećenja mogu pojaviti kao posljedica upalnih ili autoimunih procesa i prije poroda ili tijekom ranog djetinjstva.

Bolest se obično očituje u normalnom rastu (rijetko niži), primarnoj (ponekad sekundarnoj) menstruaciji i lošem razvoju sekundarnih seksualnih obilježja. Kod snimanja, pronađeni su abnormalni mali jajnici.

Dijagnoza bi trebala uključivati simptome bolesti, laboratorijske testove hormonske ekonomije organizma, ultrazvuk, genetsko ispitivanje pacijentovog kariotipa, kao i prikupljanje i procjena fragmenata tkiva jajnika. Tretman je sličan onome koji se koristi u čistoj gonadnoj disgenezi.

Rano prestanak rada jajnika

Rano izumiranje funkcije jajnika očituje sekundarni nedostatak menstruacije kod žena prije dobi od 40 godina. U većini slučajeva, uzrok bolesti nije objašnjen, ali vjeruje se da infektivni agensi, genetički čimbenici i abnormalni imuni odgovor, što dovodi do antitijela usmjerenih protiv vlastitih tkiva, mogu imati važnu ulogu u bolesti.

Bolest se također može razviti kao komplikacija radio ili kemoterapije u liječenju raka. Dijagnoza uzima u obzir kliničku sliku bolesti i rezultate hormonskih testova (osobito povišena koncentracija hormona FSH ukazuje na prijevremeno prestanak funkcije jajnika). Liječenje bolesti temelji se na korištenju estrogena i gestagena, koji sprečavaju učinke hormonskih nedostataka.
Mariusz Kłos

– Obstetrics and Gynecology “, ed. Znanosti, Grzegorz H. Bręborowicz, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.
– praktična ginekologija “, izd. Pschyrembel Willibald, Strauss Günter, Petri Eckhard, Ed.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *