Postoji opasnost od oka

[Ukupno:    Prosjek: /5]

U slučaju Sjögrenovog sindroma, oči su oštećene u izlučivanju suza, što uzrokuje bolesti opisane kao pijesak u očima, spaljivanje, ogrebotina, preosjetljivost na sunčevu svjetlost. Usmeni pacijenti žale se na suhoću usta. Neki pacijenti imaju povećanje parotidnih i submandibularnih salivarnih žlijezda, koje karakteriziraju povećana kohezija.

Međutim, žlijezde ostaju bezbolne tijekom ispitivanja. Osim toga, gljivične infekcije i značajno propadanje zuba često se promatraju u usnoj šupljini. Pored toga, postoje simptomi povezani s kvarom egzokrinih žlijezda, što se očituje čestim upalnim promjenama u dišnom sustavu, organu sluha, gastrointestinalnom traktu i gušterači. Jetra i slezena mogu se povećati, a funkcija bubrega pogoršava.

Suhoća također utječe na sluznice genitalija, koje se očituju kroničnim i ponovljenim upalom tih struktura. Dodatni simptomi kod bolesnika s Sjögrenovim sindromom uključuju opći umor, bol u zglobovima, subfebrilni uvjeti, limfadenopatija i depresiju jednjaka. Osim toga, razvoj bolesti limfoma češće je u tijeku bolesti nego u općoj populaciji, što se očituje gubitkom tjelesne težine, povišenom temperaturom, pneumonijom, osipom i povećanim limfnim čvorovima.

Prepoznavanje Sjögrenovog sindroma

Postoje mnogi razvijeni kriteriji za dijagnozu Sjögrenovog sindroma, u svakom od njih bitno je dokazati oštećenje lučenja, suha usta, tipične promjene fragmenata žlijezde slinovnice koje se u mikroskopu nakon posebnog bojenja tkiva uzimanih od pacijenta. Također je važno pokazati prisutnost tipičnih anti-Ro ili anti-La protutijela u serumu.

Zbog multi-simptomatske i složene prirode Sjögrenovog sindroma, diferencijacija treba uzeti u obzir mnoge bolesti u kojima mogu biti prisutni bilo kakvi simptomi prisutni u Sjögrenovom sindromu, a svaki simptom treba razmotriti odvojeno.

Bolesti sličnog kliničkog tijeka uključuju uglavnom neke virusne infekcije, limfom, fibromijalgiju, stanje nakon radioterapije koja se koristi u liječenju raka, promjene vezane uz starenje tijela ili reakciju na transplantaciju organa.

READ  chocolate slim - mišljenje o inovativnom pripravku mršavljenja

Liječenje Sjögrenovog sindroma

Terapija Sjögrenovog sindroma uglavnom se odnosi na simptome očiju, očne jabučice trebaju biti zaštićene od isušivanja. U tu svrhu koriste se umjetni pripravci za suzenje, gelovi, zaštitne leće i naočale. Također je moguće blokirati odljeva suza.

Liječenje suhe usne šupljine temelji se na primjeni agensa koji stimuliraju izlučivanje sline. Važan aspekt je zubno liječenje propadanja zuba, što je osobito intenzivno tijekom Sjögrenovog sindroma. Liječenje drugih simptoma ovisi o ozbiljnosti bolesti.

Artritis se može liječiti nesteroidnim protuupalnim lijekovima, klorokinom (također se koristi kod pacijenata s malarijom), a ponekad i glukokortikosteroidima (npr. U slučaju bolesti s astmom). (npr. prednizon). Jači imunosupresivni lijekovi su rezervirani za rijetke oblike s izrazito teškim kliničkim putem.

Prognoza s Sjögrenovim timom

Primarni Sjögrenov sindrom ima različite prognoze, ovisno o težini promjena organa. Prognoza je pogoršana teškom upalom pluća, akutnim pankreatitisom i infekcijama. Slučajevi u kojima se razvijaju limfomi posebno su nepovoljni. Postoji rizik od očiju ako se simptomi ne liječe ispravno.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 636 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*