Četvrtak, 15 travnja

Ponekad nastaju bolni simptomi

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Zbog česte suživota nazalnih polipa s drugim bolestima, najčešći su simptomi osnovne bolesti (često u bolesnika s astmom, cističnom fibrozom, kroničnim sinusitisom ili razvojem polipoza fiksnog cilijarnog sindroma). Nosna sluznica, koja je uključena u proces bolesti, može uzrokovati simptome u obliku opstrukcije nosnih kanala. Pojavljuje se povećana sekrecija i curenje iz nosa.

Pacijenti također izvješćuju o mirisnim i kihajnim poremećajima, kao i spaljivanjem i nazalnim nelagodama. Ponekad se pojavljuju simptomi boli, osobito kada je proces upale intenzivniji. Prisutnost patoloških bića u nosnoj šupljini otkrivena je u pacijentovom pregledu.

U pomoćnim testovima često se ne nalaze abnormalnosti, osim ako koštana bolest ne postoji, u kojem slučaju se sve promjene odnose na proces bolesti. Morfološki se razlikuju tri oblika polipa: ödematous, žljezdane i vlaknaste. Oedematousna lezija sastoji se od zaraznog vezivnog tkiva i mješovitih žlijezda (često s cistima), a obično je pokrivena nepromijenjenom sluznicom.

Žlijezda polipa obično sadrži žlijezde i velike ciste. Međutim, najčešći su ödematni polipi, a treći tip lezije, vlaknasti, čini samo nekoliko posto svih polipa i tretira se kao silazni oblik aktivnog procesa.

Prepoznavanje polipoza nosa

Osnova za dijagnozu nazalnih polipa je prisutnost kliničkih simptoma u pacijenta i utvrđivanje abnormalnosti tijekom ispitivanja tržišta – nazalni polipi su promjene koje se pojavljuju u obliku otekline i izbočenja nosne sluznice, sive žute, viseće na nosne kanale, u obliku vreće.

Treba imati na umu da u odraslih osoba u kojima povijest bolesti pokazuje da rade u specifičnim uvjetima (čeličani, pušenje ugljena) jednostrani nosni polipi mogu biti rani simptomi neoplastičnih lezija.

Abnormalnosti promatrane na jednoj strani kod djece mogu također ukazivati na suživot cerebralne kile. Za točnu dijagnozu potrebno je provesti histološko ispitivanje zahvaćenog tkiva kako bi se utvrdilo ne samo tip polipa, već i je li promjena neutrofilna ili eozinofilna, budući da je tretman drugačiji u oba slučaja.

Radiološke slike sinusa, računalna tomografija, koja je trenutno osnovna metoda određivanja promjena na zahvaćenom području, može se uzeti iz dodatnih pregleda.

Liječenje nazalnih polipa

Liječenje nazalnih polipa temeljilo se na farmakološkim pripravcima primijenjenima lokalno i općenito, kao i na kirurške postupke koji uključuju uklanjanje patoloških lezija iz nosne šupljine. Izbor tretmana ovisi o morfološkoj slici (vrsti) polipa, području zahvaćenog tkiva i prisutnosti povezanih stanja.

Lokalni kortikosteroidi se upotrebljavaju u bolesnika s eozinofilnim polipima s netrpeljivosti prema aspirinu, astmi, alergijama i rinitisu. S druge strane, neutrofilni polipi se liječe kirurškim zahvatom – uklanja promijenjena sluznica bočnih sinusa nosa, uz moguće stvaranje drenaže tih sinusa. Korištenje kortikosteroida kontraindicirano je u slučaju neutrofilnih polipa.

Potpuna blokada nosa i prisutnost opsežnih promjena bočnih sinusa su indikacije za kirurško liječenje, bez obzira na vrstu polipa. Pored kirurškog iskustva liječnik treba pokazati znanje o alergologiji i kliničkoj imunologiji.

About Lucija Pretić
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *