LJEPOTA

Otrovanje kobasice

U svim slučajevima botulizma, klinički je tijek sličan. Simetrična mračna pareza napreduje od kranijalnih živaca, pojavljuje se suha usna šupljina, a kasnije dolazi do zatvaranja stolice, plina i urina. Često se javljaju poremećaji dvostrukog vida (diplopija) i drugi simptomi epitelne paralize: poremećaji govora (disartrija i dysphonia), poremećaji gutanja (disfagija).

U tijeku bolesti nema poremećaja svijesti, vrućice ili osjetilnih poremećaja. Umor, slabost mišića i donjih ekstremiteta, zamagljen vid, mučnina, opuštajuće kapke, paraliza živčanog lica relativno su česte. Postoje različiti oblici bolesti (najčešći), asimilacija (razvija se kao posljedica kontaminacije rane), dječji oblik (javlja se uglavnom u SAD-u, a uzrokuje infestacija meda kod djece) i neklasificirani oblik.

Liječenje botulizma

Brza provedba liječenja u slučaju kauzalnog botulizma omogućava potpuno liječenje u kratkom vremenskom razdoblju. Postupak izbora je primjena botulinum seruma (antitoxin), čija se doza odabire prema tjelesnoj težini, duljini razdoblja inkubacije i kliničkom tijeku bolesti, obično se primjenjuje jednom, ali ponekad se može ponoviti sljedeći dan ( toksin dugo cirkulira u krvi).

U slučaju palatalne paralize, koristi se parenteralna prehrana, au slučaju različitih bolesti koriste se i drugi simptomatski postupci: četkanje usne šupljine, primjena levitanta, kateterizacija, nadopunjavanje tekućine, elektroliti, vitamini. Treba imati na umu da otrovanja nisu imuna.

U većini pacijenata dolazi do potpunog oporavka (kod odraslih u razdoblju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci). Poremećaji u provođenju podražaja između živaca i mišića mogu trajati i do šest mjeseci, a slabost i neugodnost nekoliko godina. Ako se liječenje ne provodi, smrtni će se mehanizam opstrukcije dišnih puteva (uzrokovan paralizom mišića grla i gornjih dišnih puteva) i smanjenja količine dišnih putova (uzrokovanih paralizom dijafragme i dodatnih dišnih mišića).

Sprječavanje botulizma

Kako bi se spriječio botulizam, upotreba nespecifičnih metoda nije preporučljiva za profilaktičko davanje antitoxina nakon izlaganja botulinum toksinu. Izbjegavajte jesti sumnjivu hranu, a ako nema izvora sigurne vode i hrane, preporuča se kuhati oko 10 minuta prije jela.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *