Odgođeno seksualno sazrijevanje

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Otkrivanje smanjene razine gonadotropina u serumu u bolesnika s odgađanjem spolne sazrijevanja tijekom laboratorijskih testova omogućuje dijagnozu hipogonadotropnog hipogonadizma.

Hipogonadotropni hipogonadizam povezan je s neuspjehom unutarnjih spolnih organa da poduzmu odgovarajuću funkciju tijekom puberteta zbog nedostatka gonadotropina. Uzroci mogu biti: hipotenzija hipofize multihormonalnog ili izoliranog karaktera koji se odnosi samo na gonadotropine, tumore hipotalamo-hipofizne regije, neke kromosomske poremećaje.

Zabilježene su i razvojne abnormalnosti središnjeg živčanog sustava, u obliku oštećenja središta moždanog debla i stečene hipotalamus ili hipotenzije hipofize (npr. Abnormalnosti u središnjem živčanom sustavu). Rizik razvijanja kasne seksualne adolescencije također može biti ograničen razvojem sustavnih kroničnih bolesti ili prekomjerne tjelesne aktivnosti kod djevojčica, kao i anoreksijom i visokom razinom pothranjenosti (npr. Tijekom sustavnih bolesti, kroničnih bolesti ili prekomjerne tjelesne aktivnosti aktivnost kod djevojčica).

Prepoznavanje odgođenog puberteta

Tijekom dijagnostičkog postupka potrebno je prikupiti pravilnu i sveobuhvatnu povijest bolesti i pregledati vanjske genitalne organe, kao i dobnu skupinu pacijenata koji se procjenjuju na temelju rendgenskih slika lijevog zgloba.

Također treba provesti laboratorijske testove (morfologija krvi, opći urin testovi, laboratorijski testovi za koncentraciju gonadotropina i hormona TSH, prolaktina, i kod dječaka – testosterona i djevojčica – estradiol). U slučaju povećane razine gonadotropina, genetsko i vizualno ispitivanje zdjelice izvodi se u manjoj zdjelici (ultrazvuk u početku, ili kompjuterska tomografija ili magnetska rezonancija u kasnijoj fazi).

Ako se smanji koncentracija gonadotropina u laboratorijskim testovima, provodi se takozvana “koncentracija gonadotropina”. testovi koji induciraju hormone i glavni imaging (kompjutorska tomografija ili magnetska rezonancija).

Liječenje odgođenog puberteta

Ustavno odgođeni rast i razvoj ne zahtijevaju nikakav tretman. Važno je objasniti pacijentu da će razvoj biti korektan, samo uz zakašnjenje. Ako dječaci bez adolescencije imaju niske stope rasta i to je značajan psihološki problem, testosteron se može koristiti 3 mjeseca za ubrzavanje puberteta i povećanje stope rasta. Djevojke (vrlo rijetko) mogu se liječiti estrogenom.

READ  Therm Line Fast - mišljenja o sinetrolu za Weight Loss

Hipogonadalni hipogonadalphism se tretira sa spolnim hormonima, koji nedostaju u tijelu. Kod djevojčica, terapija počinje s malim dozama estrogena koji se primjenjuju na peraje perkutano i postupno povećava dozu. Menstruacijsko krvarenje je indikacija za dodatnu terapiju uz dodatak progestogena, ali ne prije 6 mjeseci nakon početka primjene estrogena. S druge strane, testosteron s produljenim djelovanjem koristi se kod dječaka.

Hiponatropni hipogonadizam se također tretira sa spolnim hormonima. Pored toga, u dječaka se postiže dobar terapeutski učinak uz istodobnu uporabu korionskog gonadotropina ili gonadotropina u humanoj menopauzi (prije svega povećanje volumena testisa).

Kronične bolesti koje uzrokuju zakašnjelu spolnu adolescenciju i poremećaje rasta moraju biti tretirane na odgovarajući način i neophodno je spriječiti pothranjenost i kaheksiju. Ako kronične bolesti zahtijevaju glikosteroide i pacijent ima zakašnjelu spolnu sazrijevu, doza steroida treba smanjiti što je više moguće, uz najbolji mogući terapeutski učinak na liječenu kroničnu bolest.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 636 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*