Četvrtak, 15 travnja

Odgođeno seksualno sazrijevanje

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Otkrivanje smanjene razine gonadotropina u serumu u bolesnika s odgađanjem spolne sazrijevanja tijekom laboratorijskih testova omogućuje dijagnozu hipogonadotropnog hipogonadizma.

Hipogonadotropni hipogonadizam povezan je s neuspjehom unutarnjih spolnih organa da poduzmu odgovarajuću funkciju tijekom puberteta zbog nedostatka gonadotropina. Uzroci mogu biti: hipotenzija hipofize multihormonalnog ili izoliranog karaktera koji se odnosi samo na gonadotropine, tumore hipotalamo-hipofizne regije, neke kromosomske poremećaje.

Zabilježene su i razvojne abnormalnosti središnjeg živčanog sustava, u obliku oštećenja središta moždanog debla i stečene hipotalamus ili hipotenzije hipofize (npr. Abnormalnosti u središnjem živčanom sustavu). Rizik razvijanja kasne seksualne adolescencije također može biti ograničen razvojem sustavnih kroničnih bolesti ili prekomjerne tjelesne aktivnosti kod djevojčica, kao i anoreksijom i visokom razinom pothranjenosti (npr. Tijekom sustavnih bolesti, kroničnih bolesti ili prekomjerne tjelesne aktivnosti aktivnost kod djevojčica).

Prepoznavanje odgođenog puberteta

Tijekom dijagnostičkog postupka potrebno je prikupiti pravilnu i sveobuhvatnu povijest bolesti i pregledati vanjske genitalne organe, kao i dobnu skupinu pacijenata koji se procjenjuju na temelju rendgenskih slika lijevog zgloba.

Također treba provesti laboratorijske testove (morfologija krvi, opći urin testovi, laboratorijski testovi za koncentraciju gonadotropina i hormona TSH, prolaktina, i kod dječaka – testosterona i djevojčica – estradiol). U slučaju povećane razine gonadotropina, genetsko i vizualno ispitivanje zdjelice izvodi se u manjoj zdjelici (ultrazvuk u početku, ili kompjuterska tomografija ili magnetska rezonancija u kasnijoj fazi).

Ako se smanji koncentracija gonadotropina u laboratorijskim testovima, provodi se takozvana “koncentracija gonadotropina”. testovi koji induciraju hormone i glavni imaging (kompjutorska tomografija ili magnetska rezonancija).

Liječenje odgođenog puberteta

Ustavno odgođeni rast i razvoj ne zahtijevaju nikakav tretman. Važno je objasniti pacijentu da će razvoj biti korektan, samo uz zakašnjenje. Ako dječaci bez adolescencije imaju niske stope rasta i to je značajan psihološki problem, testosteron se može koristiti 3 mjeseca za ubrzavanje puberteta i povećanje stope rasta. Djevojke (vrlo rijetko) mogu se liječiti estrogenom.

Hipogonadalni hipogonadalphism se tretira sa spolnim hormonima, koji nedostaju u tijelu. Kod djevojčica, terapija počinje s malim dozama estrogena koji se primjenjuju na peraje perkutano i postupno povećava dozu. Menstruacijsko krvarenje je indikacija za dodatnu terapiju uz dodatak progestogena, ali ne prije 6 mjeseci nakon početka primjene estrogena. S druge strane, testosteron s produljenim djelovanjem koristi se kod dječaka.

Hiponatropni hipogonadizam se također tretira sa spolnim hormonima. Pored toga, u dječaka se postiže dobar terapeutski učinak uz istodobnu uporabu korionskog gonadotropina ili gonadotropina u humanoj menopauzi (prije svega povećanje volumena testisa).

Kronične bolesti koje uzrokuju zakašnjelu spolnu adolescenciju i poremećaje rasta moraju biti tretirane na odgovarajući način i neophodno je spriječiti pothranjenost i kaheksiju. Ako kronične bolesti zahtijevaju glikosteroide i pacijent ima zakašnjelu spolnu sazrijevu, doza steroida treba smanjiti što je više moguće, uz najbolji mogući terapeutski učinak na liječenu kroničnu bolest.

About Lucija Pretić
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *