LJEPOTA

Nespojeni trudni povra─çanje

─îimbenici rizika za neugodan povra─çanje kod trudnica uglavnom su pretilost, vi┼íestruka trudno─ça, trofoblastna bolest, prethodna trudno─ça, hipertireoza ili hiperparatireoidizam, metaboli─Źki poreme─çaji povezani s metabolizmom masti i poreme─çajima prehrane (npr .: abnormalnosti u metabolizmu masti, abnormalnosti u metabolizam tijela i abnormalnosti u metabolizmu tijela), abnormalnosti u metabolizmu trudnica i abnormalnosti u metabolizmu tijela. bulimija ) . Treba napomenuti da je starija dob majke i pu┼íenje cigareta povezana s ni┼żom incidencijom neugodnog povra─çanja u trudnica.

Posebna se pozornost posve─çuje hipertireoizmu koji postoji kod povra─çanja kod trudnica. Postoji zasebna bolest koja radi bez tipi─Źnih simptoma hipertireoze, ali krv ne sadr┼żi antitirusna antitijela, a poreme─çaji nisu se pojavili prije trudno─çe. Zatim se bolest naziva privremenim hipertireozom tijekom nesvjesne trudne povra─çanja.

Razlozi nesvjesnog povra─çanja kod trudnica

Uzroci neobuzdane povra─çanja trudno─çe najvjerojatnije su slo┼żeni i mogu biti posljedica pretjerane proizvodnje hormonskog korionskog gonadotropina od strane trofoblasti─Źnih stanica.

┼átovi┼íe, ve─ça incidencija bolesti je uo─Źena u vi┼íe trudnica i u karpalnom tunelu (u tim su uvjetima prisutne pove─çane koncentracije gonadotropina, ┼íto govori o mehanizmu koji je odgovoran za pojavu neugodnog povra─çanja kod ┼żena koje o─Źekuju dijete).

Manje va┼żna je serotonin koji u normalnim uvjetima utje─Źe na stvaranje povra─çanja djelovanjem na sredi┼ínji ┼żiv─Źani sustav i gastrointestinalni trakt. Nedavno je tako─Ĺer posve─çena pa┼żnja udjelu ┼żelu─Źanih infekcija Helicobacter pylori, no njegov u─Źinak na prevalenciju povra─çanja u trudnica nije potvr─Ĺen (mo┼żda je ta infekcija sekundarni problem).

Pored toga, psihosomatski poreme─çaji, kod kojih se pacijent uo─Źava vi┼ía razina anksioznosti i osjetljivosti na prijedloge, mo┼że pridonijeti pojavi neugodnog povra─çanja tijekom trudno─çe, kao ┼íto je to slu─Źaj kod ┼żena s tendencijom depresije, s histeri─Źkim osobinama ili s zreloj trudnoj ┼żeni.

Dijagnoza nesvjesnog povra─çanja u trudnica

Specifi─Źno razdoblje trudno─çe tijekom kojeg poreme─çaji i povezani simptomi nesvjesnog povra─çanja u trudnica zbog gubitka teku─çine mogu ukazivati na sumnju na bolest. Abnormalno povra─çanje trudno─çe obi─Źno se promatra u prvom tromjese─Źju trudno─çe i obi─Źno se javlja izme─Ĺu 4. i 10. tjedna i prolazi prije 20. Rijetko se javljaju u drugoj polovici trudno─çe.

U dijagnosti─Źkom procesu nekomplicirane povra─çanja kod trudnica potrebno je provesti ultrazvu─Źni pregled, potvr─Ĺuju─çi ┼żivu intrauterinu trudno─çu. Tako─Ĺer biste trebali isklju─Źiti ili prepoznati vi┼íe trudno─ça.

Dodatni testovi za utvr─Ĺivanje pravilne dijagnoze nekompliciranih povra─çanja u trudnica i za primjenu odgovaraju─çeg lije─Źenja su: morfologija krvi, odre─Ĺivanje razine elektrolita, jetreni enzimi, amilaza, hormoni ┼ítitnja─Źe, podjedinice beta-agona korionskog gonadotropina, kreatinina i uree u krvi serum. Osim toga, mora se provesti op─çi test urina.

Drugi uzroci povra─çanja trebaju se uzeti u obzir pri razlikovanju neugodnih povra─çanja kod trudnica, posebice gastroenteritisa, upale ┼żu─Źnog mjehura, akutnog pankreatitisa, hipertireoze ili hiperparatireoidizma i poreme─çaja jetre.

Lije─Źenje nesvjesnog povra─çanja kod trudnica

Promjena u prehrani i na─Źinu ┼żivota bitna je u lije─Źenju nesvjesne trudne povra─çanja. Potrebno je izbje─çi neugodne mirise, koristiti laganu prehranu ugljikohidrata. U─Źestalost uzimanja obroka bi trebala biti ve─ça, ali njihov volumen bi trebao biti ni┼żi, trebali biste jesti krutu i teku─çu hranu zasebno, u razmacima od najmanje 2 sata.

Ako je nesvjesno trudno povra─çanje zna─Źajno, potrebno je nadoknaditi abnormalni metabolizam vodenog elektrolita i kiselih baza, a pacijent ne smije uzimati nikakve obroke sve dok se parametri ne normaliziraju.

Antiemetski lijekovi nazna─Źeni za lije─Źenje nesvjesnog trudnog povra─çanja uklju─Źuju: doksilamin, metoklopramid, prometazin, droperidol ili ondansetron. Na┼żalost, sigurnost kori┼ítenja nekih od njih tijekom trudno─çe nije potvr─Ĺena ni u kakvoj studiji.

Sprje─Źavanje nenapu─Źenih povra─çanja u trudnica

Pokazano je da su multivitaminske pripravke prije trudno─çe u─Źinkovita profilakti─Źka mjera u slu─Źaju nesvjesne trudne povra─çanja. To dovodi do zna─Źajnog smanjenja prevalencije bolesti.

Lucija Preti─ç

"Mnogo se mo┼że re─çi o Luci Preti─çu, ali ako ni┼íta drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realisti─Źna. Naravno, ona je tako─Ĺer prakti─Źna, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i ─Źesto su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se ─Źesto obo┼żavala. ─îesto ljudi ─çe ra─Źunati na tamo i njezinu opu┼ítenu prirodu kad god im je potrebna pomo─ç ili pomo─ç.

Nitko nije savr┼íen te─Źaj i Lucija Preti─ç ima obilje pogre┼íaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu ba┼í zabavni za rje┼íavanje i mogli bi uni┼ítiti dosta ve─Źeri.

Sre─çom, njezin realizam olak┼íava pu┼íe i raspolo┼żenja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Va┼ía adresa e-po┼íte ne─çe biti objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *