Nespojeni trudni povraćanje

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Čimbenici rizika za neugodan povraćanje kod trudnica uglavnom su pretilost, višestruka trudnoća, trofoblastna bolest, prethodna trudnoća, hipertireoza ili hiperparatireoidizam, metabolički poremećaji povezani s metabolizmom masti i poremećajima prehrane (npr .: abnormalnosti u metabolizmu masti, abnormalnosti u metabolizam tijela i abnormalnosti u metabolizmu tijela), abnormalnosti u metabolizmu trudnica i abnormalnosti u metabolizmu tijela. bulimija ) . Treba napomenuti da je starija dob majke i pušenje cigareta povezana s nižom incidencijom neugodnog povraćanja u trudnica.

Posebna se pozornost posvećuje hipertireoizmu koji postoji kod povraćanja kod trudnica. Postoji zasebna bolest koja radi bez tipičnih simptoma hipertireoze, ali krv ne sadrži antitirusna antitijela, a poremećaji nisu se pojavili prije trudnoće. Zatim se bolest naziva privremenim hipertireozom tijekom nesvjesne trudne povraćanja.

Razlozi nesvjesnog povraćanja kod trudnica

Uzroci neobuzdane povraćanja trudnoće najvjerojatnije su složeni i mogu biti posljedica pretjerane proizvodnje hormonskog korionskog gonadotropina od strane trofoblastičnih stanica.

Štoviše, veća incidencija bolesti je uočena u više trudnica i u karpalnom tunelu (u tim su uvjetima prisutne povećane koncentracije gonadotropina, što govori o mehanizmu koji je odgovoran za pojavu neugodnog povraćanja kod žena koje očekuju dijete).

Manje važna je serotonin koji u normalnim uvjetima utječe na stvaranje povraćanja djelovanjem na središnji živčani sustav i gastrointestinalni trakt. Nedavno je također posvećena pažnja udjelu želučanih infekcija Helicobacter pylori, no njegov učinak na prevalenciju povraćanja u trudnica nije potvrđen (možda je ta infekcija sekundarni problem).

Pored toga, psihosomatski poremećaji, kod kojih se pacijent uočava viša razina anksioznosti i osjetljivosti na prijedloge, može pridonijeti pojavi neugodnog povraćanja tijekom trudnoće, kao što je to slučaj kod žena s tendencijom depresije, s histeričkim osobinama ili s zreloj trudnoj ženi.

Dijagnoza nesvjesnog povraćanja u trudnica

Specifično razdoblje trudnoće tijekom kojeg poremećaji i povezani simptomi nesvjesnog povraćanja u trudnica zbog gubitka tekućine mogu ukazivati na sumnju na bolest. Abnormalno povraćanje trudnoće obično se promatra u prvom tromjesečju trudnoće i obično se javlja između 4. i 10. tjedna i prolazi prije 20. Rijetko se javljaju u drugoj polovici trudnoće.

U dijagnostičkom procesu nekomplicirane povraćanja kod trudnica potrebno je provesti ultrazvučni pregled, potvrđujući živu intrauterinu trudnoću. Također biste trebali isključiti ili prepoznati više trudnoća.

Dodatni testovi za utvrđivanje pravilne dijagnoze nekompliciranih povraćanja u trudnica i za primjenu odgovarajućeg liječenja su: morfologija krvi, određivanje razine elektrolita, jetreni enzimi, amilaza, hormoni štitnjače, podjedinice beta-agona korionskog gonadotropina, kreatinina i uree u krvi serum. Osim toga, mora se provesti opći test urina.

Drugi uzroci povraćanja trebaju se uzeti u obzir pri razlikovanju neugodnih povraćanja kod trudnica, posebice gastroenteritisa, upale žučnog mjehura, akutnog pankreatitisa, hipertireoze ili hiperparatireoidizma i poremećaja jetre.

Liječenje nesvjesnog povraćanja kod trudnica

Promjena u prehrani i načinu života bitna je u liječenju nesvjesne trudne povraćanja. Potrebno je izbjeći neugodne mirise, koristiti laganu prehranu ugljikohidrata. Učestalost uzimanja obroka bi trebala biti veća, ali njihov volumen bi trebao biti niži, trebali biste jesti krutu i tekuću hranu zasebno, u razmacima od najmanje 2 sata.

Ako je nesvjesno trudno povraćanje značajno, potrebno je nadoknaditi abnormalni metabolizam vodenog elektrolita i kiselih baza, a pacijent ne smije uzimati nikakve obroke sve dok se parametri ne normaliziraju.

Antiemetski lijekovi naznačeni za liječenje nesvjesnog trudnog povraćanja uključuju: doksilamin, metoklopramid, prometazin, droperidol ili ondansetron. Nažalost, sigurnost korištenja nekih od njih tijekom trudnoće nije potvrđena ni u kakvoj studiji.

Sprječavanje nenapučenih povraćanja u trudnica

Pokazano je da su multivitaminske pripravke prije trudnoće učinkovita profilaktička mjera u slučaju nesvjesne trudne povraćanja. To dovodi do značajnog smanjenja prevalencije bolesti.

L
About Lucija Pretić 636 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*