Četvrtak, 15 travnja

Najčešći alergeni su Bialka Mleka Krowiego (Cow’s Milk Bell).

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Općenito, nepoželjne netoksične reakcije na hranu dijele se na alergije na hranu, intolerance hrane i pseudo-alergije (dok su toksične reakcije povezane s djelovanjem sredstva za trovanje hranom). Alergija na hranu je stanje u kojem su simptomi povezani s imunološkim mehanizmima.

Pojava ove vrste alergije ovisi o m. među ostalima, od genetskih čimbenika koji uzrokuju simptome, ali i od hranjivih tvari, posebice bjelančevina. Drugi čimbenici koji pridonose razvoju bolesti uključuju povišenu koncentraciju imunoglobulina klase E, hranjenja djeteta od rođenja s proizvodima kravljeg mlijeka, gastrointestinalnim infekcijama (virusnim i bakterijskim proljevom) i uvjetima imunodeficijencije.

Najčešći alergeni su proteini kravljeg mlijeka, kao i jaja, brašno, riba, orašasti plodovi i soja. Karakteristična značajka alergije na hranu je njegova raznolikost u smislu kliničkih znakova i progresije.

Simptomi alergije na hranu

Gastrointestinalna alergija manifestira se u poremećajima različitih organa i sustava (ne samo da uzrokuje promjene povezane s gastrointestinalnim traktom). Kožu je pod utjecajem osipne karakteristike atopijskog dermatitisa, urtikarije i vaskularnog edema – razne promjene su izvanredne. Astma, kronični rinitis, infekcije srednjeg uha i druge bolesti mogu se pojaviti u respiratornom traktu.

Abnormalnosti u gastrointestinalnom traktu uglavnom se manifestiraju kroničnim proljevom, kolitisom ili takozvanim “kolitisom”. eozinofilna bolest crijeva. Ostale manifestacije mogu uključivati život opasne anafilaktički šok s punim nizom karakterističnih simptoma, kao i psihološko-neurološke probleme poput migrene, poremećaja spavanja, emocionalnih poremećaja.

Simptomi alergije na hranu mogu se razviti u roku od nekoliko minuta ili s odgodom od 1-2 sata nakon ingestiona alergijske hrane. Prvi simptom obično je svrbež u ustima i grlu. Pacijenti često podcjenjuju simptome koji odmah slijede simptomi gastrointestinalnog trakta (proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu), kožu ili dišni sustav (kihanje, promuklost, bronhijalna kontrakcija).

Otkrivanje alergije na hranu

U dijagnozi alergije na hranu važna je obiteljska povijest atopijskih bolesti. Ispitivanje pacijenta ukazuje na pojavu simptoma alergije, dermatitisa. Štoviše, testovi kože igraju važnu ulogu u dijagnostičkom procesu (u dojenčadi mogu biti krivotvoreni).

Međutim, jedini uvjerljivi testovi su provokativni testovi, koji se sastoje od uklanjanja štetnog proizvoda iz hrane za razdoblje od 4 tjedna, sve dok simptomi nestanu i ponovno ga uvode u male količine (zbog rizika od razvoja teške alergijske reakcije , takva se ispitivanja moraju provesti u bolnici).

Razlikovanje alergije na hranu uzima u obzir netoleranciju na laktozu, visceralnu bolest, upalu crijeva, sindroma malapsorpcije, sindrom iritabilnog crijeva, anatomske defekte crijeva i razne bolesti koje se javljaju imunološkim nedostacima i oslabljen imunološki odgovor tijela.

Liječenje alergije na hranu

Osnovno načelo u liječenju alergije na hranu jest utvrditi dijagnozu, koja bi trebala biti nedvosmislena jer je upotreba eliminacije prehrane, kao osnovne metode liječenja i sprječavanja ponovne pojave bolesti, teška, opterećena i često povezana s visoki troškovi takvog liječenja.

Dijeta može ponekad dovesti do neishranjenosti za dojenčad i djecu. U dojenčadi koriste se hypoallergenic kazein ili hidrolizat sirutke umjesto mlijeka. Ne treba davati kozje mlijeko. Također je pogreška ukloniti mnoge namirnice osim ako postoje jasne naznake da to učine. Lijek izbora u slučaju anafilaktičke reakcije je adrenalin.

Antihistaminici imaju blagotvoran učinak na simptome kože i usne šupljine, ali se ne smiju koristiti kao sredstva za suzbijanje anafilaksije kada se ne slijedi prehrana. Još nije dokazano da imunoterapija sa alergenomima hrane ublažava simptome alergijske reakcije na hranu.

Sprječavanje alergije na hranu

Ako dojene bebe pokazuju simptome alergije na hranu, majci prvo treba dati eliminativnu prehranu (uglavnom mlijeko, jaja i orašasti plodovi bi trebali biti isključeni). Ako se bolest nastavi, djetetu treba dati formulacije s visokom stopom proteinske hidrolize.

U obiteljima s visokim rizikom od atopičnih bolesti, djeca bi trebala biti dojena samo pola godine (ako to nije dovoljno, trebalo bi ih hraniti hipoalergenskim proizvodima), a tijekom razdoblja dojenja majke bi trebale ukloniti jake alergene iz njihove prehrane.

Čvrsta hrana se uvodi tek nakon što je beba završila. Mlijeko može biti prebačeno tek nakon iduće polovice godine, a na jaja, ribu i orašaste plodove kada je dijete starije od dvije godine. Također bi trebalo smanjiti izloženost djece alergeni inhalacije (npr. Smanjenjem izloženosti djece alergeni inhalacije). dim cigarete, domaća prašina, kosa za kućanstvo).
Mariusz Kłos

– Pediatrie “, znanstveni suradnici, Krystyna Kubicka, Wanda Kawalec, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.
– Allergologija ‘, Niels Mygind, Ronald Dahl, Soren Pedersen, Kristian Thestrup-Pedersen, izd. izdanje pol. Jerzy Kruszewski, Wojciech Silny, izd.

About Lucija Pretić
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *