LJEPOTA

Muškarci potencijalni oslabljeni

Klinički simptomi Cushingove bolesti uglavnom se odnose na suvišak kortizola koji nastaje nadbubrežnim žlijezdama, a rijetko na prisutnost intracerebralnih tumora, jer su to obično mikrocefalomi koji ne pokazuju nikakve kliničke znakove.

Tijekom Cushingove bolesti, opažene su slabosti mišića i slaba tolerancija fizičkog napora, podložna koža je podložna ozljedama kod nastanka čira koji se teško liječi, ima povećane žeđi i poliurije, kao i pretjeranog apetita. Pacijenti se žale na glavobolje i vrtoglavicu, emocionalno su nestabilni i izloženi su riziku od depresije.

Pored toga, Cushingova bolest je povezana s boli u koštanom sustavu, koji je sklon infekcijama. Kod muškaraca snaga slabi, u žena je menstruacijsko krvarenje rijetko, a drugo, menstruacija može nastati uslijed istodobnih hormonalnih poremećaja.

Osim toga, može se razviti sekundarni hipotireoidizam, smetnje vida i ishemijski simptomi srčanih bolesti. Osim toga, mogu se pojaviti čirevi želuca ili dvanaesnika, posebno kod bolesnika koji uzimaju pripravke iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Klinički pregled Cushingove bolesti pokazuje središnju pretilost s prisutnošću masnog tkiva u području torza i vrata (tzv. “Pretilost”). Lice je zaobljeno (lunarno), često crvenilo. Široke crvene ili crvenkaste strije su vidljive na koži. Osim toga, detektira se Nadciśnienie Tętnicze krvi.

Dijagnoza Cushingove bolesti

Cushingova bolest dijagnosticira se na osnovi kliničkih i laboratorijskih značajki povišene razine kortizola u serumu, koja mora postojati zajedno s povećanim razinama ACTH-a, inhibiranje izlučivanja kortizola samo s visokom dozom deksametazona i prisutnošću adenoma hipofize na imidži magnetske rezonancije (adenokortiranje Adenoma, međutim, ne isključuje Cushingovu bolest).

Ostali testovi mogu biti korisni u dijagnozi Cushingove bolesti, posebice bazičnih biokemijskih testova, u kojima se mogu naći smanjene razine kalija i fosfata u serumu, hiperglikemija (povećana razina glukoze) i povećana razina ukupnog kolesterola, LDL i triglicerida i smanjene HDL.

Povećanje eritrocita, hemoglobina, leukocita i trombocita se opaža kao rezultat aktivacije sržnice. Kompjutirana tomografija nije poželjna jer često ne otkriva adenome, koji su obično male veličine.

Razlika u Cushingovoj bolesti treba uzeti u obzir druge bolesti s povećanom razinom kortizola u serumu, metaboličkim sindromom, a kod žena i sindrom policističnih jajnika.

Liječenje Cushingove bolesti

Osnovna metoda terapije Cushingove bolesti je kirurško odstranjivanje adenoma hipofize iz pristupa s klinastim sinusom. Zbog povećanog rizika od komplikacija povezanih s viškom kortizola potrebno je pripremiti pacijenta za operaciju.

U tu svrhu koriste se pripravci koji sprečavaju proizvodnju glukokortikosteroida u nadbubrežnoj žlijezdi, na pr. ketokonazol, aminoglutetimid, metrapon ili mitotan. To dovodi do smanjenja vaskularne krhkosti i intraoperativnog krvarenja.

Osim toga, smanjuje učestalost tromboembolijskih infekcija i komplikacija te olakšava liječenje dijabetesa i hipertenzije, što je stanje uzrokovano viškom kortizola.

Prognoza Cushingove bolesti

Stopa smrtnosti u bolesnika s Cushingovim sindromom je četiri puta veća nego u općoj populaciji. Oko 50 posto ne liječenih pacijenata umiru od komplikacija unutar 5 godina od pojave bolesti.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *