LJEPOTA

Mliječna kiselina u dijabetesu

Laktatna acidoza u dijabetesu može biti anaerobna kada se javlja u tijeku anoksije tkiva, koja se zatim promatra, na pr. u obliku laktata. u sepsi, šoku ili zatajenju srca (tipična acidoza).

Kisele promjene uzrokuju druge ozbiljne komplikacije dijabetesa, na pr. ketoacidoza ili kao posljedica nepravilnog liječenja s metforminskim pripravcima (tip B laktat acidoze u kombinaciji s dijabetesom).

Simptomi laktat acidoze kod dijabetesa

Klinički tijek laktatne acidoze kod dijabetesa karakterizira slabost, mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu. Često, pacijent (ili drugi oko njega) daje intervju o unosu toksične tvari (npr. “Otrovna tvar”, “tvar”, “tvar” ili “tvar”). alkohol, etilen glikol) ili uporabu metformina, usprkos postojećim kontraindikacijama.

Osim toga, pacijent ima kiseli dah, postoje poremećaji svijesti (ozebljes s trncima, koma). Pacijenti su dehidrirani, prolaze male količine mokraće tijekom dana, smanjuje se tjelesna temperatura, opažaju niski krvni tlak i simptomi šoka.

Dijagnoza laktat acidoze kod dijabetesa

Uz povijest dijabetesa, a ponekad i unos toksičnih tvari ili metformina u neželjenim uvjetima, neophodno je pokazati anomalije u pomoćnim testovima, osobito neznatno povišene razine glukoze u serumu (ponekad nisu zapažene, razina šećera je normalna), povećana razina mliječna kiselina, koja se povećava s napretkom zatajenja bubrega.

Vrlo nizak pH često se opaža (ispod 7,0), anionski jaz je visok i koncentracija kalija u serumu iznad normalnih vrijednosti (hiperkalijemija).

Kod diferencijacije laktat acidoze kod dijabetesa treba uzeti u obzir i druge stanja s sličnim kliničkim simptomima, osobito onima koje su češće zabilježene kod šećerne bolesti, na pr. prisutnost laktat acidoze u tijelu, ili prisutnost laktat acidoze u tijelu. ketoacidoza, koja je karakterizirana značajno većom koncentracijom glukoze u serumu, također je pokazala da ima povišenu razinu ketonskih tijela.

Pored toga, također su prisutni i hiperglikemija bez ketona (s normalnim koncentracijama mliječne kiseline i pH unutar normalnih granica), alkohola i drugih uzroka koma (npr., Infekcije komama, itd.). i šok, zahtijevaju razlikovanje od laktat acidoze povezane s dijabetesom.

Liječenje laktat acidoze kod dijabetesa

Obrada laktat acidoze zahtijeva sveobuhvatan pristup i šok terapiju (hidratacija i pravilno punjenje vaskularnog kreveta prema načelima sličnima onima koji se koriste u mliječnoj kiselini i ketonu); intravenozni kateholini i bikarbonati moraju se davati da kompenziraju acidozu u slučaju pada tlaka.

Također je potrebno poboljšati oksidaciju krvi i liječiti hipoksiju tkiva (terapija kisikom i, ukoliko je to naznačeno, mehanička ventilacija). Također je potrebno smanjiti razinu glukoze u serumu, a ponekad i hemodijalizu.

Prevencija laktat acidoze kod dijabetesa

Osnovna metoda za sprječavanje acidoze laktata je pravilno liječenje dijabetesa, posebice ne primjene metformina u slučaju kontraindikacija i određivanja mliječne kiseline u slučaju sumnje.

Također biste trebali izbjegavati uzimanje alkohola ili konzumiranje tvari nepoznatog podrijetla. Ne smiju se koristiti visoke doze salicilata, koje također mogu uzrokovati laktozu.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *