Četvrtak, 15 travnja

Infekcije mokraćnog sustava

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Infekcija mokraćnog trakta odnosi se na mnoge kliničke uvjete – dijagnosticira se čak i ako u mokraćnom sustavu nema kliničkih simptoma u prisutnosti mikroorganizama. Ponekad postoji oblik bolesti s sezijom i razvojem zatajivanja bubrega. Najčešća definicija infekcije mokraćnog sustava je da je to stanje u kojem su mikroorganizmi prisutni u mokraćnom sustavu, iznad sfinktera mokraćnog mjehura.

Najčešće se tiče prisutnosti bakterija (također atipičnih), a rjeđe gljivica i virusa. Definicija namjerno uključuje prisutnost patogena iznad sfinktera mjehura, budući da je prisutnost bakterija u uretru normalna.

Pacijenti s simptomima infekcije mokraćnog sustava, osim bolesnika s infekcijom dišnih puteva, čine najveću skupinu pacijenata koji posjećuju svog obiteljskog liječnika. Unatoč tome, bolest često ne pokazuje nikakve simptome ili su diskretna, što uzrokuje pacijenta da ne prijavljuje liječniku, ne provodi odgovarajuće liječenje i razvoj opasnih za zdravlje i životne komplikacije (najopasnije je kronično zatajenje bubrega ) .

Mikroorganizmi najčešće ulaze u mokraćni sustav takozvanih “mikroorganizama”. uzlazni put, rjeđe kroz cirkulacijske i limfne sustave. Oni se obično prenose krvlju pacijenata s teškim oštećenjem imunološkog sustava – stoga, ovaj način razvoja infekcija mokraćnog sustava uzrokuje ozbiljne kliničke simptome i razvoj opasnih komplikacija.

U bolesnika s stazom urina, infekcije se često razvijaju pa je potrebno profilaktično davati antibiotike ili kemoterapije u bolestima zadržavanja urina u mokraćnom sustavu. U takvim bolesnicima može se pojaviti razvoj infekcije, posebno kada se radi o virusnom soju mikroorganizama, neispravnosti mehanizama obrambene strukture tijela i kad postoje drugi čimbenici predisponirani za razvoj infekcija mokraćnog sustava.

Uzroci infekcije mokraćnog sustava

Vrsta patogena koji uzrokuje infekciju mokraćnog sustava ovisi o tome je li infekcija nekomplicirana ili komplicirana. U prvom slučaju, najčešći mikroorganizam je Escherichia coli, rijetko Staphylococcus saprophyticus. Povremeno se mogu pojaviti infekcije s Enterobacteriaceae (uglavnom Klebsiella), Proteus mirabilis, Enterococcus streptocci i Pseudomonas aeruginosa.

U slučajevima kada su bakterije najčešće izolirane, one su: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Providencia, Serratia, Klebsiella, Pseudomonas i Staphylococcus aureus. Gljivične infekcije mokraćnog sustava (najčešće uzrokovane Candida albicans) pojavljuju se kod osoba s posebnim predispozicijama: kod dijabetičara, nakon postupaka u mokraćnom sustavu, u bolesnika s smanjenim imunitetom i nakon liječenja kroničnim antibioticima. Važan problem u kliničkoj praksi jest tzv. “Meki zakon”. ne-bakterijske upale mokraćnog mjehura ili uretre. Oni su uzrokovani atipičnim bakterijama (npr. Atipičnim bakterijama). Chlamydia trachomatis), gonorejske kanale i viruse.

Te infekcije su spolno prenosive i predstavljaju važan dio infekcija donjeg mokraćnog sustava kod spolno aktivnih žena. Značajan problem u tim bolestima je nedetektabilnost bakteriurije unatoč prisutnosti recidivnih infekcija mokraćnog trakta.

Čimbenici koji pridonose razvoju upalnih bolesti mokraćnog sustava uključuju: stariju dob, trudnoću i puerperij, stazu urina, prisutnost folikuli-urinarnih izljeva, urinarni kamen, postupke u blizini urinarnog trakta, uporabu lijekova koji oslabljuju prirodni imunitet tijela, dijabetes ili mokraćno dno u povijesti, kao i povećana razina kalcija i niske koncentracije kalija u krvnom serumu.

Simptomi infekcije mokraćnog sustava

Klinički tijek infekcija mokraćnog sustava može se razlikovati od nedostatka bilo kakvih kliničkih znakova. Pacijenti često prijavljuju bol ili spaljivanje u uretru tijekom uriniranja, zajednički osjećaj pritiska mokraćnog mjehura i ponekad mala količina urina. Drugi simptomi uključuju: živčane micracije, bol u supraepitelialnom ili lumbalnom području, prisilno uriniranje.

Pacijenti se često žale na povišenu temperaturu i podrhtavanje i izvješćuju o suživotu gastrointestinalnih problema (bolovi u trbuhu, proljev, mučnina, povraćanje) i glavobolje. Osim toga, pacijenti imaju promjene u laboratorijskim testovima na krvi i urinu. U krvi postoje znakovi upale (ubrzani ESR, povećane razine bijelih krvnih stanica i C-reaktivni protein), a ponekad i znakovi oštećene funkcije bubrega (npr. Abnormalnost funkcije bubrega, abnormalnost funkcije bubrega i sl.). povećanje razine uree i kreatinina). Bijele i crvene stanice i leukociti otkriveni su u mokraći.

Liječenje infekcije mokraćnog sustava

Osim primjene antibiotika i kemoterapija, upravljanje infekcijama mokraćnog sustava treba uključivati i nespecifične tretmane: odmarati se u krevetu, uzimati više tekućine, koristiti antipiretike i analgetike (npr. Dodatak prehrani, dodatak dodatku prehrani, dodatak prehrani). paracetamol), au slučaju povraćanja, npr. metoklopramid .

Liječenje infekcija mokraćnog sustava usmjereno je na sterilizaciju mokraćnog trakta, moguće uklanjanje uzroka bolesti (u slučaju prepreka u odljevu urinarnog trakta) i sprječavanju ponovnog pojavljivanja infekcije. Izbor lijeka, način primjene i trajanje liječenja ovise o mjestu infekcije, prisutnosti komplikacija, kliničkom stanju pacijenta i tijeku bolesti.

Mikroorganizmi koji uzrokuju infekcije mokraćnog sustava općenito su osjetljivi na antimikrobne lijekove, pa je tretman učinkovit u velikom broju bolesnika. Najčešće korišteni lijekovi u infekcijama mokraćnog sustava su fluorokinoloni (na primjer, fluorinirane cijevi, fluorirane cijevi) i fluorinirane cijevi (fluorirane cijevi). Glavni proizvodi ove skupine su: ciprofloksacin, norfloksacin, katrimoksazol, amoksicilin s harpsikloronskom kiselinom, nitrofurantoin, aminoglikozidi. Mikrobiološki pregled urina u većini slučajeva omogućuje identifikaciju mikroorganizama i provedbu odgovarajućeg ciljnog liječenja.
Mariusz Kłos

– Interne bolesti “, Andrzej Szczeklik, praktična medicina, Krakow.
– Interna “, Włodzimierz Januszewicz, Franciszek Kokot, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.
– Nefrologija “, C. Craig Tisher i S. S. Wilcox, izdavač polish uredili su urednici Marian Klinger, ur. Urban & Partner, Wrocław.
– Pediatrie “, znanstveni suradnici, Krystyna Kubicka, Wanda Kawalec, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.

Komentari Infekcije mokraćnog sustava

Olga | 2011-05-06 12:21

U tom se slučaju preporuča piti puno tekućina, često mokriti urin i koristiti pripravke brusnice. Mnogo je dostupno u ljekarnama, preporučujem Prouro zbog visokog sadržaja proantocijanina i vitamina C. Također je vrijedno moliti u ljekarni o sredstvima koja podupiru liječenje upale mokraćnog mjehura.

About Lucija Pretić
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *