LJEPOTA

Darierova bolest To je rijetka dermatološka bolest

Darierova bolest je rijetka dermatološka bolest koja je povezana s abnormalnom keratozom unutar i izvan folikula dlake. Kožne lezije su razbacane i imaju oblik grudica i često se spajaju kako bi formirale veće bolesti izbijanja.

Uzroci ovih abnormalnosti su genetski, a Darierova bolest nasljeđuje se na autosomno dominantan način. Muškarci su malo pogođeni. Pojava lezija kože često izaziva ultraljubičaste zrake i mehaničke ozljede, kao što je intenzivno grebanje zbog snažnog pruritusa.

Simptomi Darierove bolesti

Darierova bolest karakterizira prisutnost finih smeđih boja, koje se kombiniraju u obliku većih izbijanja bolesti. Mjesto lezija kože je prvenstveno seborrsko područje debla i lica. U zavojima i nabora također se nalaze i eksudati, a ponekad i mjehurići.

Osim toga, koža donjih ekstremiteta bitno je promijenjena, a pojavljuju se cvjetanje kože koja raste i raste. Promjene na stražnjoj strani ruku podsjećaju na ravne bradavice. Osim toga, postoje znacajne male udubine oko znojnih prstenova ruku i nogu. Opći simptomi mogu uključivati svrbež, ali rijetko je vrlo teška. Ponekad se na mukoznoj membrani usne šupljine promatraju bijele grudice.

Dijagnoza Darierove bolesti

Dijagnoza se temelji na kliničkim značajkama Darierove bolesti. Histološki pregled, u kojem se nalazi prisustvo praznina iznad bazalnog sloja epidermisa i izmijenjenih stanica u gornjim dijelovima epiderme, od presudne je važnosti. Razlikovanje isključuje seborrheični ekcem i Haileyovu blagu pemphigus.

Liječenje Darierove bolesti

Povoljni učinci liječenja Darierove bolesti dobiveni su primjenom aromatskih retinoida. Nažalost, brzo kliničko poboljšanje ili čak potpuno prekid promjena nije trajno – nakon prekida farmakoloških sredstava se ponavljaju. Osim toga, moraju se poduzeti mjere za zaštitu od štetnih utjecaja sunčeve svjetlosti.

U slučajevima Darierove bolesti koja se javlja s značajno povećanim pruritusom, primjenjuju se hidroksidni pripravci koji često dodatno uzrokuju značajno kliničko poboljšanje povezano s nestankom kožnih lezija.
Mariusz Kłos

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *