Bolest Graves I Basedow

[Ukupno: 0   Prosjek: 0/5]

Dijagnoza Graves-Basedow bolesti je sigurna ako se nađemo očigledni ili subklinski (simptomatski) hipertireoza i koncentracije antitijela iznad gornje granice norme protiv TSH receptora. Dodatno, dijagnoza se može provesti ako se hipertireoza koegzistira s promjenama u očima ili oteklima prije brijanja.

Štoviše, ako se pronađe izolirana orbitopatija štitnjače ili vaskularna gušavica s hipertireozom, dijagnoza Gravesove i Bazne bolesti je sigurna. Dijagnoza se najvjerojatnije javlja u brojnim slučajevima gdje je hiperaktivnost dominantno stanje. Različiti oblici bolesti štitnjače trebaju se uzeti u obzir radi diferencijacije, kako se javljaju kod prekomjerne aktivnosti štitnjače i povećane proizvodnje hormona.

Tijekom dijagnostičkog procesa Gravesove i Basedowove bolesti potrebni su hormonalni testovi – pokazatelji hipertireoze (povećana razina hormona fT3 i fT4 i smanjena razina hormona TSH). U ultrazvučnom pregledu, Gravesova i Basedowova bolest karakteriziraju takozvane “protutijela”. Hipoekogenost mesa i štitnjače obično se povećava.

Liječenje Gravesove i Basedovove bolesti

Kauzalno liječenje Gravesove i Basedowove bolesti nije poznato, pa je terapijsko liječenje Gravesove i Basedowove bolesti usmjereno na smanjenje i uklanjanje simptoma bolesti. Postoji nekoliko metoda liječenja bolesti: mogu se koristiti farmakološki pripravci, radioaktivni jod ili kirurške metode.

Lijekovi se koriste u takozvanom “sigurnom uznemiravanju”. antitiroidni agensi koji oslabljuju funkciju štitnjače i imaju lokalni inhibitorni učinak na autoimuni proces. Obrada radioaktivnog joda temeljna je radikalna metoda.

U kirurškom zahvatu Gravesove i Basedowove bolesti, izlučivanje štitnjače izvodi se gotovo u potpunosti. Postoje strogi indikatori za ovu terapiju, ali je također važno uzeti u obzir mogućnost razvoja komplikacija nakon kirurške intervencije.

Prognoza Gravesove bolesti i Basedowove bolesti

Gravesova i Basedovova bolest ima rekurentni tečaj s razdobljima pogoršanja i remisije. Ako pacijent ne poduzme odgovarajuće liječenje, proces bolesti može biti spontano oslabljen tijekom vremena, ali to može biti prethodilo opasnim komplikacijama za život i zdravlje pacijenta: prije svega, proboj štitnjače, moždani udar ili miokardijalni infarkt.

READ  Levasan - gel mišljenje za bolne noge

U posljednjoj fazi Graves-Basedow bolesti, može se razviti stalni hipotireoza, u kojem slučaju je potrebno uzimati hormone štitnjače za ostatak života pacijenta. Farmakološko liječenje Gravesove i Basedovove bolesti ublažava simptome povezane s viškom hormona štitnjače i ubrzava pojavu remisije, ali nije učinkovit u sprečavanju ponovnog pojavljivanja bolesti.

Malo lošije prognoze u Graves-Basedow bolesti pojavljuju se kod muškaraca i osoba mlađih od 20 godina. Štoviše, pojava stalnih komplikacija očiju, u obliku poremećaja vida i pokretljivosti očne jabučice, nepovoljno je. Ponekad se pojavljuje i sljepoća. Rana dijagnoza i odgovarajuća terapija povezani su s relativno uspješnom prognozom Graves-Basedow bolesti.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 636 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*