Subota, 8 svibnja

Alergija na lijekove (Alergija na pola)

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Alergije na lijekove (alergije na lijekove) uzrokovane su reakcijama antigena i antitijela povezane s uzimanjem lijeka. Alergija nije najčešći uzrok reakcije na lijekove, ali dovodi do reakcija koje mogu ugroziti život pacijenta. Ove reakcije su dvije vrste – sustavne ili se tiču pojedinačnih organa.

Uzroci alergije na lijekove

Obično lijekovi sami ne uzrokuju povećanje broja antitijela u tijelu. Međutim, to može biti posljedica vezanja njihovih metabolita na endogene proteine ili ponekad polisaharide i polinukleotide. Vrlo je teško odrediti kemijsku strukturu metabolita lijeka u tijelu i utvrditi koji su oni inovatori antigena.

Vrijeme između uzimanja lijeka i početka prvog simptoma alergijske reakcije od velike je važnosti za dijagnozu protutijela.

Klinička slika alergija na lijekove

Alergijske sistemske reakcije na lijek uključuju anafilaktički šok (alergiju), septičku bolest i groznicu. Ovo je najčešća komplikacija.

Alergijske reakcije na pojedinačne organe ili tkiva uključuju hematopoetski sustav i kožu.

Alergijske reakcije u hematopoetskom sustavu najčešće su kod osoba koje su preosjetljive na lijekove. Kao posljedica toga, oni mogu dovesti do anemije, trombocitopenije ili granulocitopenije. Granulocitopenije karakterizira brz protok bolesti, smanjenje broja granulocita, ulceracija vrućice i tonzila. Neki lijekovi (sedormid, kvinin ili kinidin), s druge strane, mogu dovesti do trombocitopenije.

U slučaju trombocitopenije, uporaba sedromida rezultira oštećenjem trombocita ili proizvodnji protutijela koja napadaju organizam pacijenta. To je poznato kao “kocka razbijenog stakla”. autoimunizacija (koja se pojavljuje samo u nekoliko slučajeva) kojoj pripadaju m. među ostalim imunohemolitička anemija.

Kliničke lezije kože tijekom alergije na lijekove su različite i nespecifične, stoga, svaka manifestacija kožnih lezija u vrijeme uzimanja farmakoloških mjera treba uzeti u obzir u smislu alergijske reakcije. Te promjene mogu biti u obliku ekcema, urtikarije ili eritema.

Vrlo je vjerojatno (usprkos nedostatnim dokazima) da učinci alergijskih reakcija izazivaju i groznicu, upalu, limfne i eozinofilne infiltracije jetre i eozinofilije. Akutna upala pluća može također biti komplikacija farmakoterapije.

Dijagnoza alergije na lijekove

Dijagnostičke odrednice alergije na lijekove:
1) alergijski simptomi pojavljuju se najmanje 5-7 dana nakon uzimanja ovog lijeka;
(2) alergijska reakcija događa nakon davanja male doze;
(3) reakcije nisu jasno povezane s namjeravanom uporabom lijeka;
4) simptomi reakcije javljaju se ubrzo nakon sljedećih doza lijeka;
5. pacijentu može izazvati alergijske simptome lijekovima s vrlo bliskom kemijskom strukturom lijeku na koju je pacijent alergijski;
(6) simptomi također moraju uključivati tipične alergijske standardne reakcije koje se javljaju kao posljedica djelovanja makromolekulnih antigena (npr. “NTB”, “NTB”, “NTB”, “NTB” ili “NTB”). urtikarija ) .

Do sada nije bilo moguće stvoriti test koji bi omogućio nedvojbeno prepoznavanje alergijske reakcije na lijekove u pacijenta. Testovi kože su važni samo ako ste alergični na penicilin i mogu pomoći u dijagnosticiranju alergija na sulfonamide, lokalne anestetike, streptomicin i određene diuretike. U slučaju senzibilizacije na druge lijekove ostaje samo dijagnoza temeljena na temeljitom intervjuu i fizičkom pregledu.

Liječenje i prevencija alergije na lijekove

Liječenje alergija na lijek obično se temelji na povlačenju ljekarnika odgovornog za pojavu alergijskih simptoma.

Kako bi se izbjegla alergijska reakcija na lijekove, potrebno je prikupiti iscrpnu povijest pacijenata prije nego što se bilo koji lijek primijeni i, ukoliko se reakcija već dogodila ili se sumnja, potrebno je zabilježiti relevantne informacije na bolničkom bolnici i ispisima.

Ako je pacijent već razvio alergiju lijekova, potrebno je zapamtiti o mogućim križnim reakcijama koje se mogu pojaviti tijekom uporabe lijekova slične kemijske strukture (npr. Lijek s sličnom kemijskom strukturom ili lijek s sličnom kemijskom strukturom) , U slučaju preosjetljivosti na penicilin, cephalotin i penicilin također nisu preporučljivi.
Zhaneta Malec

About Lucija Pretić
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *